04Aug, 2017
Ransomware: Beter voorkomen dan genezen

Ransomware: Beter voorkomen dan genezen

 

We hebben allemaal al veel gehoord over WannaCry en Adylkuzz maar wat is er juist gebeurd? En wat is ransomware?

Wat is ransomware?

Vandaag creëren we met z'n allen massaal veel data en die data (foto's, bestanden, gegevens...) zijn voor ons van goudwaarde. Maar ook voor criminelen. Zij ontwikkelden gijzelvirussen ("ransomware") om je bestanden te gijzelen. Ransomware is een virus dat de bestanden op je computer encrypteert (of versleutelt). Door een ransom (losgeld) te betalen, krijg je de encryptiecode om je bestanden te herstellen.

Hoe komt het bij jou terecht?

Door het openen van een link of bijlage in een mail, wordt het virus op je computer geïnstalleerd. Daarnaast is er echter nog een andere manier. Door een lek in je software, wordt het virus op je computer geïnstalleerd. Dergelijk lek wordt doorgaans gedetecteerd door de softwareproducenten die vervolgens het lek dichten. Aan de hand van een update wordt het ook bij jou hersteld. Voer je deze updates niet uit, blijf je vatbaar.

Hoe slaat WannaCry zijn slag?

WannaCry focust zich op de EternalBlue-exploit, door NSA ontwikkeld als inbraakmechanisme. Deze exploit richt zich op een lek in het Server Message Block protocol van het Windows besturingssysteem.

In maart dit jaar heeft Microsoft hiervoor een update uitgebracht, zelfs voor besturingssystemen die al even niet meer ondersteund worden (zoals Windows XP en Windows Vista). Helaas zijn niet alle omgevingen geconfigureerd om regelmatig op Windows updates te controleren. Het is echter van groot belang dat deze updates wél uitgevoerd worden. 

Hoe voorkom ik dat cybercriminelen mijn bestanden gijzelen?

Beheer al de nodige updates voor je hele netwerk met G DATA PatchManagement.

Wat is PatchManagement?

G DATA PatchManagement distribueert alle updates vanuit één centraal punt in je netwerk en zorgt dat alle aangesloten PC's in je netwerk van de laatste updates voorzien zijn. Windows updates, Adobe, Java,...

Voordelen van PatchManagement:
  • Veel ondersteunde producten, eenvoudig uit te rollen
  • De eindgebruikers kunnen de update maar enkele keren negeren
  • Updates die zich pas melden bij het opstarten van een programma, worden mee uitgevoerd, of het programma reeds geopend werd of niet.

 Leer meer over PatchManagement.

 

Optima networks- Connecting people- Connecting visions